Auto moto

Proč jsou dopravní předpisy tak často porušovány


Pokud jezdíte autem, velmi snadno si všimnete, že dopravní předpisy jsou porušovány velmi často. Zdaleka nejčastěji jde o překračování povolené rychlosti, a to až do té míry, že její dodržování je mnohými považováno za příliš pomalou jízdu a blokování provozu. Mnozí řidiči pak mají problémy i s používáním blinkru, zvláště na opuštěnějších křižovatkách. Co je ale příčinou tohoto trendu?

 

Když se podíváme do jiných zemí, zjistíme, že tam se s něčím takovým v podstatě nesetkáme. Jistě, existují výjimky, avšak ve většině států jsou předpisy dodržovány. U nás tomu tak však není, a to hned z několika důvodů.

 

označení omezení rychlosti

 

Tím prvním a nejdůležitějším je nedostatečná kontrola. Policisté na silnicích příliš často nejsou, a pokud ano, je daná akce většinou hlášena dopředu, takže řidiči vědí, ve kterých oblastech si mají dávat pozor. A pokud jde o neočekávané kontroly, ty jsou pravidelně hlášeny rádiem. Není tedy divu, že přestupy zůstávají nepotrestány.

 

Svůj vliv má také mentalita, která je u nás pěstována, především pak automobilovou lobby. Ta je u nás poměrně silná, neboť naše země byla dlouhou dobou jedním z center automobilového průmyslu. Následky pak pociťujeme dodnes. V řidičích je tak pěstován pocit, že jsou něco víc – to ostatně vidíme i v označení hromadné dopravy „socka“, které implikuje, že jí jezdí pouze ti, kteří nemají na vlastní auto.

 

auto po dopravní nehodě

 

Otázkou pak je, zda je tato mentalita skutečně dobrá. Ukazuje se, že vede ke zvyšování počtu dopravních nehod. Koneckonců stačí se podívat do statistik a vidíme, že valná většina jich je způsobena právě nedodržením dopravních předpisů, obvykle nedodržením předepsané rychlosti nebo nedáním přednosti v jízdě.

 

Bylo by tedy záhodno se těchto předsudků zbavit. Je totiž jasné, že jsou škodlivé, ať už se nám to líbí, nebo ne. Bohužel, to je náročnější, než by se nám mohlo zdát. Mohlo by nás to totiž bez nadsázky stát život.